1/12/15

Κολοκύθι


Eίδος λαχανικού που ανήκει στην οικογένεια της Κολοκύθας.
Είναι πολύ θρεπτικό, περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, κάλιο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δυναμώνει την όραση και τη καρδιά. 
Τρώγεται ωμό, βραστό, τηγανιτό, μαγιερευτό, μπαίνει σε διάφορα φαγητά, σούπες, ακόμη και γλυκά. 
Στο εμπόριο το βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία ειδων. Το κάθε ένα έχει διαφορετικό χρώμα, υφή και γεύση. 
1) Το πράσινο κολοκυθάκι, έχει μικρό σχετικά μέγεθος, είναι νόστιμο, τρυφερό με όμορφα κίτρινα άνθη (που κι αυτά τρώγονται.
2) Το χρυσό κολοκυθάκι, μικρό σε μέγεθος, πιο τρυφερό απο το πράσινο, τρώγεται ωμό όταν είναι μικρό, γίνεται και γλυκό του κουταλιού.  
3) Λευκό κολοκυθάκι, άλλη μία ποικιλία με τρυφερούς καρπούς
4) Κολοκυθάκι Πάτισον. Εχει ένα μοναδικό σχήμα που μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο. Τα μικρά μπαίνουν σε σαλάτες και τα μεγαλύτερα γεμίζονται με φέτα και βασιλικό.
5) Κολοκυθάκι  di Toscana. Εχει στρογγυλό σχήμα, σαν μπαλλάκι του τένις. Μάλλον άγευστο ιδανικό για γεμιστά. Παραδοσιακή ποικιλία της Τοσκάνης
6) Κολοκυθάκι βελανίδι. Εχει οβάλ σχήμα, σκούρο χρώμα και πορτοκαλιά σάρκα. Εντονη γεύση. Τρώγεται ψητό στο φούρνο με γλυκιά σάλτσα.
7) Κολοκυθάκι Gem squash. Εχει στρογγυλό σχήμα σαν μπαλλάκι του τένις, σκούρο χρώμα. Είναι πολύ νόστιμο. συνήθως βράζεται και μετά σερβίρεται σαν σαλάτα με βούτυρο, λεμόνι, μοσχοκάρυδο. 
8) Κολοκυθάκι golden nugget. Εχει σχήμα αχλαδιού, είναι κατακίτρινο σαν μικρή κολοκύθα. Πολύ νόστιμο. Μπορεί να αποθηκευτεί άνετα για πολλές εβδομάδες χωρίς να σαπίζει.

Κολοκυθιά Cucurbita pepo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου