12/3/14

Taleggio

Είδος μαλακού Ιταλικού τυριού. Εχει λεπτή αλειφώδη κρούστα, εντονη μυρωδιά, λιπαρή σύνθεση και ελαφριά γεύση φρούτων. Η επικάλυψή του είναι απο σκούρο ρόζ έως πορτοκαλιά.

Ιστορία
Το τυρί αυτό παρήγετο απο τους Ρωμαϊκούς χρόνους, υπάρχουν αναφορές απο τον Κικέρωνα, τον Κάτωνα και τον Πλίνιο. Μέχρι το 1800 παρήγετο στη περιοχή Val Taleggio, μετά όμως μετακόμισαν τη παραγωγή στη Λομβαρδία. Το έφτιαχναν φθινόπωρο και χειμώνα όταν οι αγελάδες ήταν κουρασμένες. Κατόπιν το άφηναν  εκτεθειμένο σε σπηλιές να ωριμάζει, ενώ συχνά το έβρεχαν με σφουγγάρια που είχαν προηγουμένως νοτισθεί σε αλατισμένο νερό. Στην αρχή είχε ελαφριά και ευχάριστη μυρωδιά όταν όμως ωρίμαζε η μυρωδιά ήταν βαριά και δυσάρεστη για πολύ κόσμο.

Παραγωγή
Σήμερα το τυρί φτιάχνεται με παστεριωμένο γάλα. Μπαχαρικά, σταφίδες, ξύσμα λεμονιών και ξηροί καρποί συχνά προστίθενται.

Μαγειρική
Λόγω της λιπαρής του σύστασης, τρίβεται και μπαίνει σε σαλάτες, μαζί με ζυμαρικά. Επειδή λιώνει εύκολα μπαίνει στη πολέντα και στα ρυζόττι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου