12/3/14

Μανιόκα

Είδος θάμνου που καλλιεργείται στην Αφρική και στις Νότια και Κεντρική Αμερική για τη κυλινδρική του ρίζα η οποία φέρεται να είναι "η πατάτα των τροπικών". 
Η ρίζα αυτή έχει μακρόστενο σχήμα, περιβάλλεται απο σκούρο καφέ φλοιό ενώ έχει διάφορα ανάγλυφα σχέδια σαν γραμμές. Το εσωτερικό της ρίζας είναι αμυλούχο, φτωχό σε πρωτεϊνες αλλά πλούσιο σε υδατάνθρακες, κιτρινίζει εύκολα αν μείνει εκτός νερού όπως ακριβώς και η πατάτα. Η ρίζα περιέχει ένα ένζυμο το κυανίδιο που άμα καταναλωθεί ωμή μπορεί να αποβεί μοιραία.
Οι βολβοί μανιόκα καλλιεργούνται παγκοσμίως, η Αφρική παράγει περί τους 99 εκατ. τόννους το χρόνο, ενώ η Λατινική Αμερική πολύ περισσότερους. Τρώγεται στη Δυτική Αφρική, στη Βραζιλία, στην Ινδονησία, στη Κίνα και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μαγειρική

Μαγειρεύεται όπως η πατάτα, έχει λεπτή γεύση και μπορεί να συνοδεύει διάφορα πιάτα, με κρέας, με ψάρια, σε σούπες ακόμη και με λαχανικά. Το αλεύρι απο τριμμένη μανιόκα χρησιμοποιείται για τη παρασκευή ψωμιού, αντί για σιτάρι, ιδανική για ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στα δημητριακά. Σε συνδυασμό με ρύζι ή φασόλια αποτελεί το βασικό γεύμα πολλών φτωχότερων πληθυσμών της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής καθώς και πολλών τροπικών φυλών του Αμαζονίου. Στην Ινδονησία την αναμιγνύουν με ζάχαρη και φτιάχνουν γλυκά και ποτά.

Λέγεται και Ταπιόκα

Manioc, Tapioca, yuca - Manianihot esculenta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου