26/2/14

Μπουρνέλες

Είδος άγριων κορόμηλων (Prunus spinosa) που είτε καλλιεργούνται είτε είναι αυτοφυή. Είναι δένδρα με πράσινους υπόξινους καρπούς που, το καλοκαίρι που ωριμάζουν, γίνονται κόκκινοι ή κίτρινοι, ή κιτρινοκόκκινοι, ή παραμένουν πράσινοι ανάλογα με τη ποικιλία. Αφού ωριμάζουν μερικές ποικιλίες παραμένουν ξινές, άλλες γλυκίζουν. Τρώγονται ωμά (κάποιος τα μαζεύει απο το δένδρο), νωπά ή μπαίνουν σε γλυκίσματα, σάλτσες, γίνονται και μαρμελάδα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C και A, καθώς και σε νικοτινικό οξύ.

Μαγειρική
 Παλιά τα χρησιμοποιούσαν άγουρα στο φαγητό αντί για λεμόνια, τα ώριμα ξεραινόντουσαν στον ήλιο για να φτιάξουν κομπόστες. Στη Κρήτη τα κάνουν μαρμελάδα με κονιάκ, σάλτσα για αγριογούρουνο. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης τα κάνουνε λικέρ που το ονομάζουν "σλίβοβιτς (slivovitz)", περιέχει κονιάκ.

Λέγονται και τζάνερα, τζερνίκια, κορόμηλα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου