7/3/13

Κριθαράκι

Είδος ζυμαρικού με ωοειδές σχήμα πλατύ στο κέντρο με μυτερές άκρες που μοιάζει με μεγάλο ρύζι. Φτιάχνεται απο σιμιγδάλι σκληρού σταριού  που έχει ζυμωθεί με νερό και στη συνέχεια τοποθετηθεί σε καλούπια (τρύπες) για να πάρει το σωστό σχήμα.

Ιστορία
Καλλιεργείται και τρώγεται απο τους προϊστορικούς χρόνους σε όλη τη Μεσόγειο, αραβικό κόσμο, Ασία, Β. Αφρική. Με την εμφάνιση της πατάτας στην Ευρώπη και Αμερική, μειώθηκε η χρήση του αλλά έμεινε δημοφιλές στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο.

Μαγειρική
Επειδή δεν χυλώνει εύκολα, χρησιμοποιείται σαν συνοδευτικό σε κρέατα, σαλάτες, σούπες. Μπαίνει σε κοκκινιστά, φαγητά κατσαρόλας, γιουβέτσι.


Λέγεται και Μανέστρα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου