Ιστορία
Θεωρείται μία μεσαιωνική συνταγή κυνηγών με Μανιάτικη καταγωγή. Στα παράλια της Μάνης υπάρχει ένας ιστορικός όρμος που οι αρχαίοι ονόμαζαν "Ψαμμαθιά" και αργότερα το είπαν Πόρτο Κάγιο (Ορτυκολίμανο) επειδή εκεί σταματούσαν και κλωσσούσαν τ' αυγά τους εκατοντάδες ορτύκια. Οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν σχεδόν αποκλειστικά απο τη θήρα των πουλιών αυτών για πολλά χρόνια μέχρις ότου οι ψεκασμοί και τα λιπάσματα τα έδιωξαν απο εκεί, για πάντα.
Μαγειρική
Τα ορτύκια θεωρούνται ιδιαίτερος μεζές, μαγειρεύονται κρασάτα, με κρεμμύδια, με πιλάφι, με μπέηκον, με φάβα, σερβίρονται κανελλόνια γεμιστά με ορτύκια, γίνονται ακόμη και παστά.
Quail
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου