8/2/13

Η κουζίνα της Σικελίας

Η κουζίνα αυτή χαρακτηρίζεται απο την απλοτητα των φαγητών, τα φρέσκα υλικά και την ισορροπία των 3 γαστρονομικών της παραδόσεων, απο την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη και τον Αραβικό κόσμο. Σε κάθε πόλη της Σικελίας υπάρχει αφθονία τροφίμων, ελαιόλαδο και ελιές, φρέσκα και παραδοσιακά τυριά, άγρια χόρτα και λαχανικά, χειροποίητα ζυμαρικά, εξωτικά ψάρια μαζί με ταπεινές σαρδέλες, άφθονο κρέας, μυρωδάτα φρούτα, λεπτές γεύσεις σε γλυκά και παγωτά με αρώματα λουλουδιών.   Για να δοκιμάσει κάποιος τη κουζίνα του νησιού δεν έχει παρά να περιπλανηθεί στους δρόμους και να γευτεί λιχουδιές που ετοιμάζονται σε υπαίθριους πάγκους, πίτσες, τηγανιτά ρεβύθια, πατατοκεφτέδες, τηγανίτες, μπριός, πολλά είδη παγωτών και γλυκισμάτων. Ολα αυτά συνοδεύονται με το αρωματικό κρασί Regaleali και το αντίστοιχο γλυκό κρασί Marsala που παράγονται αποκλειστικά στο νησί. 

Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα χαρακτηριστικά προϊόντα της Σικελιανής κουζίνας:

Τον 12 αιώνα οι Αραβες εισήγαγαν στο νησί ένα είδος ζυμαρικών που έμοιαζαν με σπαγγέτι. Αυτά τα ονόμασαν "itrii" απο τη Περσική λέξη "κορδόνια". Σήμερα αυτά τα ζυμαρικά είναι το καμάρι του Παλέρμο με την επωνυμία "itria". Συνδυάζονται με λαχανικά, με φρέσκα ή παστά ψάρια, με αρωματικά χόρτα, ακόμη και με όσπρια.
Η κάθε περιοχή του νησιού έχει να δείξει μία πληθώρα χειροποίητων άρτων, ζυμωμένων με σκληρό σταρένιο αλεύρι, ελαιόλαδο και προσθήκη άλλων υλικών. Ετσι έχουμε ψωμί με καυτερή πιπεριά, με ελιές, ακόμη και με ατζούγιες. Το σχήμα του ψωμιού καθορίζεται απο τη περιοχή και απο τις θρησκευτικές εορτές και επετείους. Τα ψωμιά συγκεκριμμένων περιοχών ή και οικογενειών φέρουν το οικόσημό τους σαν στάμπα, ιδέα που κατάγεται απο τους αρχαίους ειδωλολατρικούς χρόνους.
Το ανεμοδαρμένο νησί Παντελερία που είναι κοντά στις ακτές της Σικελίας, παράγει ένα είδος νόστιμης κάπαρης (capparis spinosa) η οποία κοσμεί πολλά πιάτα σαν σαλάτα ή συνοδευτική στα κρέατα και ψάρια. Επάνω στα ψωμιά μπαίνει η κρέμα κάπαρης δίνοντάς τους μία πολύ ιδιαίτερη γεύση. Η Σικελιανή πατατοσαλάτα καθώς και η "Καπονάτα"(βλέπε ορισμό),  περιέχουν ολόκληρα κομμάτια τοπικής κάπαρης.
Μεγάλη επίδραση της Αραβικής κουζίνας βρίσκουμε στα γλυκά της Σικελίας. Φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα δημιουργούν μοναδικές γλυκές ιστορίες όπως τα Cucidati που είναι γεμιστά με σύκο μπισκότα, , τα "Κανόλι" (βλέπε ορισμό), οι μυρωδάτες γρανίτες απο παγωμένους χυμούς φρούτων, ζάχαρη και νερό που κατάγονται απο τη Κατάνια, η περίφημη Κασάτα που είναι μία τούρτα με παντεσπάνι, αποξηραμένα φρούτα και τυρί ρικότα, οι φρεσκοτηγανισμένοι λουκουμάδες ρυζιού που πωλούνται σε υπαίθριες αγορές και πολλά άλλα.
Οι αμπελώνες του νησιού παράγουν πολύ καλά κρασιά, εξαιτίας του ηφαιστειογενούς εδάφους απο την Αίτνα, κρασιά που κατάγονται απο τους αρχαίους χρόνους. Πλούσια κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά συνοδεύουν κάθε πιάτο, ενώ τα γλυκά κρασιά της Marsala δίνουν μία τελική πινελιά στο γεύμα, για να ακολουθήσει ένα χωνευτικό ποτηράκι Limoncello.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου