17/1/13

Παξιμάδι

Ενα απο τα αρχαιότερα ελληνικά τρόφιμα με μεγάλη θρεπτική αξία. Τα ελληνικά παξιμάδια είναι χοντρά, στρογγυλά ή τετράγωνα, πυκνά απο άγλυκη διπλοφουρνιστή ζύμη ψωμιού. Αρωματίζονται με μάραθο, ρίγανη, παπαρούνα, κόλιανδρο, κύμινο, ζαφορά, μαστίχα κλπ.

Ιστορία
Το όνομα "παξιμάδι" λέγεται οτι ήταν απο τον Πάξαμο, συγγραφέα και μάγειρα στην αρχαία Ρώμη. Ο Πάξαμος επέβαλε κάποιες βελτιώσεις στους άρτους που έτρωγαν οι Ελληνες απο την εποχή του Ιπποκράτη. Ετσι δημιουργήθηκε αυτό το διπλοφουρνιστό παρασκεύασμα απο ξερό βασικά ψωμί.

Είδη παξιμαδιών
Τα διαφορετικά είδη καθορίζονται απο το είδος της πρώτης ύλης που έχει χρησιμοποιηθεί για τη παρασκευή τους. Ανάλογα με τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας, διατίθενται σε εκδοχές ολικής άλεσης ή με περισσότερες ίνες. Τα βασικά είδη είναι 3 :

1) Σταρένια παξιμάδια 
Είναι τα πιο δημοφιλή. Το σιτάρι περιέχει πρωτείνες και αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, των εφήβων, των αθλητών αλλά και των ηλικιωμένων. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, μαγγάνιο.
  
2) Κριθαρένια (Κρίθινα) παξιμάδια
Το κριθάρι επειδή περιέχει λιγότερη γλουτένη, ξεραίνεται γρηγορότερα έτσι τα παξιμάδια διαρκούν περισσότερο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, Β6, πυρίτιο, χρώμιο, μαγνήσιο. 

3) Παξιμάδια σικάλεως
Περιέχουν βιταμίνη Β, μαγνήσιο, αμινοξέα, φυτικές ίνες, μαγγάνιο και αντιοξειδωτικά συστατικά. Βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. 

 Η κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τη δική της ποικιλία παξιμαδιών.Στη Κρήτη τρώγονται γλυκά ή και αλμυρά, έχουν κάθε σχήμα και γεύση. Στη Κάρπαθο διατίθενται με πολλά καρυκεύματα. Οι ψαράδες τα προτιμούν γιατί διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και ταιριάζουν ωραία με τις ψαρόσουπες που ετοιμάζουν πάνω στα πλοία τους. Οι αγρότες επίσης έπαιρναν μαζί τους παξιμάδια και τυρί για να κολλατσίζουν το μεσημέρι όταν δούλευαν στα χωράφια τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου