17/1/13

Χουρμάς


Ο χουρμάς είναι ο καρπός ενός φοίνικα. Τα δένδρα αυτά ζούν σε υποτροπικές περιοχές σε Ν. Ευρώπη, Β. Αφρική, αραβικό κόσμο, Αυστραλία και Καλιφόρνια. Κάτω απο τα φύλλα βγαίνουν οι καρποί σε σύμπλεγμα πολλών δεκάδων. Είναι πράσινοι στην αρχή, αργότερα αφού ωριμάσουν γίνονται καφέ γυαλιστερό. Ενα μόνο δένδρο μπορεί να δώσει και 50 κιλά καρπούς.
Εχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχουν φυσική ζάχαρη, πολλές βιταμίνες και μεταλλικά άλατα.

Ιστορία
Οι χουρμάδες ήταν απο τις βασικές τροφές των κατοίκων της Μέσης Ανατολής και της Ν. Ασίας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αναφορές στη καλλιέργεια των χουρμάδων υπάρχουν απο πηγές των προϊστορικών χρόνων. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν κρασί απο χουρμάδες. Οι χουρμάδες είναι απο τα παλαιότερα καλλιεργίσιμα φρούτα, γιατί θεωρούνται σαν δένδρα ζωής. Κάθε τμήμα τους ήταν αξιοποιήσιμο, έτρωγαν τα φρούτα και τα βλαστάρια, έπιναν το χυμό του δένδρου και απο τις ίνες έπλεκαν και τα κουκούτσια τα τάϊζαν στα ζώα.
Χρήσεις
Τρώγονται σκέτοι ή γεμιστοί με καρύδια, αμύγδαλα, σοκολάτα, πορτοκάλι, λεμόνι, ταχίνι "μαρζιπάν" (βλέπε ορισμό), ακόμη και με τυριά. Συχνά αποξηραίνονται και περιχύνονται με σιρόπι, κόβονται και προορίζονται για τη τοπική κουζίνα. Ξύδι και κρασί παρασκευάζεται απο τους χουρμάδες. Στην Ινδία και στο Πακιστάν, χρησιμοποιούν κυρίως το χυμό τους για να παρασκευάζουν μελάσα και αλκολούχα ποτά.


Date fruit, Dates - Phoenix dactylifera


-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου