18/1/13

Αντονι Μπουρντέν

Αμερικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων και βιβλίων μαγειρικής και σέφ. Εγινε γνωστός απο ένα τηλεοπτικό σόου όπου παρουσίαζε τις γαστρονομικές περιπέτειές του σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γής. Εχοντας το ταλέντο να αναμιγνύεται άνετα με τους ιθαγενείς πληθυσμούς κάθε ηπείρου, μαθαίνει απο αυτούς και παίρνει μαζί του κάτι απο τη κουλτούρα και τις γευστικές τους συνήθειες. Ανθρωποι της μαγειρικής και της λογοτεχνίας του έδωσαν το παρατσούκλι "ο Κέρουακ  της μαγειρικής". 
 Γεννήθηκε το 1956 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στη περιοχή του Νιού Τζέρσι. Ο πατέρας του ήταν γαλλικής καταγωγής. Φοίτησε στο Englewood School for Boys και απεφοίτησε το 1973. Κατόπιν παρακολούθησε το Culinary Institute of America, και απεφοίτησε το 1978 ώς σέφ. Αργότερα εργάστηκε σε πολλά εστιατόρια, αποκτώντας φήμη. Είναι παντρεμένος με μία Ιταλίδα και μαζί έχουν μία κόρη 3 ετών.

Ο Μπουρντέν ενδιαφέρεται να δείξει στο κοινό πόσο μεγάλη απόλαυση είναι η τροφή. Σημαντικό ρόλο παίζει η φροντίδα για το χώρο της εστίασης, η καλή παρέα και τα υλικά που μπορεί να είναι απο τα πιο απλά έως τα πιο ασυνήθιστα, ανάλογα με τη κουλτούρα του κάθε λαού. Αφή, ακοή, όραση, γεύση λειτουργούν στο ζενίθ ώστε οι τροφές να απογειώνονται. Σοκάρει τους εκλεπτυσμένους σέφ, αρνείται τη χρήση μαχαιροπίρουνων και τους νόμους της υψηλής γαστρονομίας, του αρέσει να φέρεται ως "αλήτης" που αποθεώνει τους "βρώμικους μάγειρες που σε σκοτεινά υπόγεια μαγειρεύουν θαυμάσια και τις νοικοκυρές που φτιάχνουν αριστουργήματα καίγοντας ξύλα στη μέση του πουθενά".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου