5/12/12

Οματιές

Είδος λουκάνικου απο εντόσθια χοίρου το οποίο αφού γεμισθεί με μυρωδικά, ψήνεται στο φούρνο. Διαδεδομένο στη Θράκη, Κρήτη, Κέρκυρα, Πελοπόννησο. Ετοιμάζεται τη περίοδο των Χριστουγέννων.

Ιστορία
Πρόκειται για τις αρχαίες αιματιές, φαγητό που ήταν πασίγνωστο και στο Βυζάντιο. Ανακάτευαν πλιγούρι ή ρύζι με εντόσθια χοίρου, χοιρινό κρέας και λίγο χοιρινό αίμα. Αργότερα το αίμα αντικατεστάθηκε με κρασί απο τους Χριστιανούς που θεωρούσαν το αίμα ως ειδωλολατρικό κατάλοιπο.



Λέγεται και Ομαθιές, Μπάμπω, Μπομπάρι (στη Θράκη), Μπομπάρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου