19/11/12

Ελληνικός καφές

Ο Ελληνικός καφές προέρχεται απο μείγμα ποικιλιών όπως Arabica Santos & Rio με τη προσθήκη μιάς Robusta κατά προτίμηση απο την Ινδία. Το καβούρντισμά του γίνεται σε μηχανές χωρίς αέρα ώστε να ψηθεί ο κόκκος απο έξω και μέσα να μείνει λίγο άψητος. Αυτό θα του δώσει μία γλυκύτητα που άλλοι καφέδες δεν έχουν. 

Ιστορία
Πρώτοι οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης και της Β. Ελλάδας υιοθέτησαν τη καθημερινή κατανάλωση του καφέ και τη μετέτρεψαν σε αγαπημένη συνήθεια όλης της Ελλάδος. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα τα καφενεία ήταν υπεύθυνα για το άλεσμα και το καβούρδισμα του καφέ ενώ λίγο αργότερα εμφανίζονται και τα πρώτα καφεκοπτεία. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που υπήρξε έλλειψη πρώτης ύλης, οι κόκκοι του καφέ αντικατεστάθησαν με ρεβύθια. Μέχρι το 1974 ο καφές λεγόταν "Τούρκικος", μετά όμως απο την εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο, έγινε στροφή στην Ελλάδα και έκτοτε ονομάζεται "Ελληνικός".

Τρόπος παρασκευής του ελληνικού καφέ
Ο καφές αυτός θέλει βράσιμο πάνω απο ανοιχτή φωτιά. Μπορεί να γίνει στη χόβολη, σε καμινέτο ή στο μάτι της κουζίνας με τη βοήθεια ενός μπρικιού. Βάζουμε νερό στο μπρίκι προσθέτουμε το καφέ και ζάχαρη, τον ανακατεύουμε και τον αφήνουμε να βράσει αργά. Μόλις φουσκώσει τον τραβάμε απο τη φωτιά και τον σερβίρουμε. Παραδοσιακά συνοδεύεται με λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού.


Greek coffee


2 σχόλια: