13/11/12

Τσομλέκι


 Κρέας με ποικιλία λαχανικών που έχουν βράσει μέσα σε μία πήλινη χύτρα. Τα λαχανικά είναι εποχιακά, πιπεριές, πράσα, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, δαμάσκηνα, κρεμμύδια κλπ. Η χύτρα κλείνει με το καπάκι της και σφραγίζεται με ζυμάρι προτού μπεί σε παραδοσιακό φούρνο όπου ψήνεται για ώρες.
Παραδοσιακό φαγητό της Εδεσσας σερβίρεται Χριστούγεννα, Πάσχα, επίσημες γιορτές.

Ιστορία
Παλαιότερα θεωρείτο φαγητό για τους ορεισίβιους κατοίκους της περιοχής που πίστευαν ότι τους έδινε δύναμη και τους κρατούσε υγιείς. 

Τσουμλέκι, Τσομπλέκι - Tsobleki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου