13/11/12

Κρέπ σουζέτ

Είδος γαλλικού γλυκού που αποτελείται απο κρέπες οι οποίες παρασκευάζονται με βούτυρο, ζάχαρη, χυμό και ξύσμα εσπεριδοειδών (κυρίως πορτοκαλιού και μανταρινιού). Προστίθεται λικέρ Grand Marnier  ή Curacao και σερβίρεται "φλαμπέ" (βλέπε ορισμό). 
Ιστορία
Μία εκδοχή λέει ότι δημιουργήθηκε για διαφημιστικούς λόγους πρός τιμήν της γαλλίδας ηθοποιού του 19 ου αιώνα Suzanne Reichenberg (1853-1924) που είχε ψευδώνυμο το Σουζέτ (Suzette) σε παράσταση της Comedie Francaise, όπου υποδύετο το ρόλο μιάς υπηρέτριας που σερβίριζε κρέπες επί σκηνής.
Μία άλλη εκδοχή λέει πως δημιουργήθηκε κατά λάθος το 1895 απο ένα βοηθό μαγείρου ο οποίος σερβίριζε τον Πρίγκηπα της Ουαλίας, τον μελλοντικό βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Εδουάρδο VII κάποιο άλλο γλύκισμα φλαμπέ και του άρπαξε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία νέα γεύση. Ο πρίγκηπας έφαγε τη μισοκαμένη κρέπα με το πιρούνι και μάζεψε το σιρόπι με το κουταλάκι ενθουσιασμένος. Μετά ρώτησε το όνομα αυτού του εξαίσιου γλυκού. Εκεί πάλι αυτοσχεδίασαν, δίνοντας το όνομα της συνοδού του Εδουάρδου, που λεγόταν Σουζέτ.



Κρέπ Σουζέτ, Crepe Suzette

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου