22/11/12

Η κουζίνα του Τσάρλεστον

Οι περιοχές της Νότιας Καρολίνας και της Γεωργίας βρίσκονται κάτω απο τη στάθμη της θάλασσας, γι' αυτό ονομάζονται low country. Λόγω της γεωγραφικής θέσης και του κλίματος η κουζίνα αυτή έχει γευστικές μίξεις απο τη Καραϊβική, την Αφρική, τη "Κατζούν (Cajun)" (βλέπε ορισμό) και τη Νέα Ορλεάνη.
Υπάρχει αφθονία σε ψάρια, τόσο απο τη θάλασσα όσο και απο τις εκβολές των ποταμών και τα έλη της Σαβάννας. Καβούρια της θάλασσας και στρείδια μαγειρεύονται  με εξωτικές σάλτσες, γατόψαρα  και βατραχοπόδαρα επίσης. Το ρύζι που καλλιεργείται στη περιοχή είναι καθημερινή τροφή αντικαθιστά το ψωμί και συχνότατο συστατικό για τις περισσότερες συνταγές. Μεγάλη αφθονία σε λαχανικά, φρούτα. Το χονδροαλεσμένο καλαμποκάλευρο (που ονομάζεται grits) ανακατεύεται με γάλα -βούτυρο και μπαίνει σε σούπες και φαγητά της κατσαρόλας.

Ενδεικτικά παραθέτω κάποια πιάτα
Οι σούπες "Gumbo"(βλέπε ορισμό) με μπάμιες και η  
Sea crab (όπου θηλυκά καβούρια μαζί με τ' αυγά τους βράζονται σε ξηρό σέρι)
Το στιφάδο του Brunswick
Το κόκκινο ρύζι του Τσάρλεστον, το είδος Oryza sativa που έχει κόκκινα στίγματα και καπνιστή γεύση. 


Charleston cuisine, South Carolina cuisine, Low country cuisine


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου