22/11/12

Μέλι

Είδη μελιού


1) Ανθόμελο : Είδος μελιού που παράγεται την άνοιξη απο το νέκταρ των λουλουδιών. Οταν έχει συγκεκριμμένα χαρακτηριστικά παίρνει το όνομα του φυτού απο το οποίο προέρχεται. Ετσι έχουμε Μέλι θυμαρίσιο (απο θυμάρια), μέλι πορτοκαλιάς  κλπ. Είναι ανοιχτόχρωμο, το άρωμά και η γεύσητου δεν μπορούν να προβλεφθούν, προκύπτουν ανάλογα με το είδος του άνθους που προτιμήθηκε απο τις μέλισσες. Κρυσταλλώνει σε 4-6 μήνες απο την ημέρα παραγωγής του.
2) Πευκόμελο : Θρεπτικότερο απο το ανθόμελο και πλουσιώτερο σε ιχνοστοιχεία και σε μέταλλα (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό), αμινοξέα και βιταμίνες. Εχει λιγώτερες θερμίδες. Το χρώμα του είναι κίτρινο σκούρο χωρίς ιδιαίτερο άρωμα ή γεύση. Δεν κρυσταλλώνει. Αποτελεί το 60% της εγχώριας παραγωγής
3) Θυμαρίσιο : Αρωματικό με ξανθό χρώμα και καταπληκτικό άρωμα. Διάρκεια ζωής απο 6-18 μήνες απο τη παραγωγή του, μετά κρυσταλλώνει. Κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες ποικιλίες μελιού σε όλο τον κόσμο, χάρη στην υψηλή συγκέντρωση ένζυμων. Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού, βασικό συστατικό του, διαθέτει άριστες αντισηπτικές ιδιότητες, που βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του αναπνευστικού συστήματος. Η υψηλή διατροφική αξία του αναζωογονεί το σώμα, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας.
 3)  Μέλι απο έλατο : Παράγεται απο μελιτώδεις εκκρίσεις. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (φωσφόρο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο), μικρή ποσότητα βιταμινών. Το χρώμα του είναι κίτρινο σκούρο και η γεύση του γλυκιά Δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Θεωρείται απο τα καλύτερα μέλια, ειδικά εκείνο που παράγεται στο Μαίναλο/Πάρνωνα Πελοπονήσσου έχει χαρακτηρισθεί "Π.Ο.Π"(βλέπε ορισμό).
5) Μέλι πορτοκαλιάς  : Ανοιχτόχρωμο με ωραία γεύση και άρωμα εσπεριδοειδών. Κρυσταλλώνει γρήγορα, 1 μήνα μετά απο τη παραγωγή του και σταδιακά χάνει το χρώμα του μέχρι ν' ασπρίσει εντελώς.
6 Μέλι ηλίανθου :  Κίτρινο μέλι που κρυσταλλώνει 1 μήνα μετά απο τη παραγωγή του. Οταν κρυσταλλώσει γίνεται έντονο κίτρινο.
7) Μέλι ερείκης : Εχει χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση. Είναι υψηλής θρεπτικής αξίας και πωλείται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Κρυσταλλώνει γρήγορα 1 μήνα μετά τη παραγωγή του και παίρνει κοκκινωπό χρώμα. Λέγεται και Σουσουρίσιο.
8) Μέλι καστανιάς  : Είναι μίγμα απο μελιτώδες έκκριμα και νέκταρ.Εχει έντονο άρωμα και πικρούτσικη γεύση. Κρυσταλλώνει σε 1-5 χρόνια απο το μήνα παραγωγής του
9) Μέλι απο βαμβάκι : Ανοιχτόχρωμο μέλι με ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου. Κρυσταλλώνει σε 1 μήνα απο τη παραγωγή του και ασπρίζει.
10) Μέλι Μυτιλήνης : Είναι κυρίως μέλι απο ρείκη και καστανιές. Τα ανοιξιάτικα είδη παράγονται απο πολλά άνθη, τα καλοκαιρινά είδη απο λυγαριά κυρίως και τα φθινοπωρινά απο κισσό, σπαράγγια και μελιτώδεις εκκρίσεις βελανιδιάς
Πολύκομπου Σκούρου χρώματος μέλι με ιδιόμορφη γεύση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου