Ολα τα ψάρια δεν καθαρίζονται με τον ίδιο τρόπο. Παίζει ρόλο η σωματική τους διάπλαση, ο χώρος που ζούν και το μέγεθός τους. Τα ψιλά μικρά μαριδάκια, δεν καθαρίζονται, τρώγονται ολόκληρα, άλλα όμως είδη καθαρίζονται. Μερικά ψάρια έχουν μεγάλα και σουβλερά αγκάθια, σκληρό δέρμα και ουρά. Αυτά καλόν είναι να ζητάμε να τα καθαρίζουν οι ιχθυοπώλες.
Ενδεικτικά δίνω μερικούς τρόπους καθαρίσματος ψαριών

2) Οι σαρδέλες και οι γαύροι καθαρίζονται με το χέρι. Πρώτα κόβουμε το κεφάλι μετά βάζουμε το δάχτυλό μας εκεί που ήταν το κεφάλι και το σέρνουμε πρός την ουρά απαλά, ανοίγοντας έτσι τη κοιλιά τους. Αφαιρούμε τα εντόσθια και τη ραχοκοκαλιά και τα πλένουμε.
3) Τα ψάρια του γλυκού νερού όπως οι πέστροφες δεν έχουν λέπια αλλά γλιστράνε γιατί το δέρμα τους είναι σκεπασμένο με κάτι σαν βλέννα. Αν δεν θέλουμε να τις μαζέψουμε απο το πάτωμα, καλό να τις βάλουμε μέσα σε σκεύος ή στο νεροχύτη πρίν το καθάρισμα. Τις πλένουμε με μπόλικο νερό για να φύγει η βλέννα και κατόπιν με το μαχαίρι ανοίγουμε τη κοιλιά τους για να βγάλουμε τα εντόσθια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου