23/10/12

Ζάουερμπράτεν

 Είδος γερμανικού στιφάδου με μοσχάρι. Εχει μαριναρισθεί για πολλές ώρες σε ένα μίγμα με ξίδι, μουστάρδα, μπαχαρικά και μυρωδικά, ή σε γλυκόξινη μαρινάδα με κόκκινο κρασί. Συχνά αντί για βοδινό κρέας βάζουν στο στιφάδο ελάφι, αρνί, προβατίνα, χοιρινό ακόμη και κρέας αλόγου. Σερβίρεται με κόκκινο λάχανο τουρσί, πατατοκεφτέδες ή ζυμαρικά. Στην Αμερική το αντίστοιχο πιάτο το συνοδεύουν με κρέπες απο πατάτες.
Ιστορία
Θεωρείται το εθνικό πιάτο της Γερμανίας. Στο παρελθόν το έφτιαχναν με κρέας αλόγου, τώρα έχει επικρατήσει το μοσχάρι. Δημιουργήθηκε τον 9ο αιώνα την εποχή του Καρολομάγνου απο περισσεύματα κρέατος. 
"Sauer" σημαίνει εδώ "ξυνό" και "braten" σημαίνει ψητό κρέας.

 Sauerbraten


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου