11/10/12

Πώς στρώνουμε το τραπέζι

Αρχίζουμε απο την επιλογή του τραπεζομάντηλου. Σε περίπτωση που στο γεύμα έχετε καλέσει πολλά άτομα και παιδιά να προτιμάτε υφάσματα που λεκιάζουν δύσκολα, πλένονται στο πλυντήριο και σιδερώνονται εύκολα. Το κεντητό τραπεζομάντηλο της γιαγιάς θα στρώνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Πολλές νοικοκυρές πλέον δε προτιμούν τα τραπεζομάντηλα αλλά τα σου πλά που είναι χάρτινα/πλαστικά/υφασμάτινα, που καθαρίζονται εύκολα και δεν πιάνουν χώρο.

Απλή διάταξη μαχαιροπήρουνων. Δίπλα απο το κυρίως πιάτο τοποθετούνται με τη σειρά που σερβίρονται τα πιάτα, απο τη δεξιά εξωτερική πλευρά του κάθε καλεσμένου πρός τα μέσα και απο τη κάθε πλευρά του πιάτου. Παράδειγμα. Εάν το πρώτο πιάτο είναι σούπα, το δεύτερο ορεκτικό με ψάρι, το τρίτο το κυρίως γεύμα κρέας, το τέταρτο τούρτα και μετά καφές, βάζουμε στα δεξιά το κουτάλι της σούπας απέξω, πιο μέσα το μαχαίρι του ψαριού, πιο μέσα το μαχαίρι του φαγητού και μετά το κουταλάκι του γλυκού. Συχνά το κουτάλι του γλυκού τοποθετείται μπροστά απο το πιάτο. Αντίστοιχα απο την αριστερή πλευρά, εξωτερικά βάζουμε το πηρούνι του ψαριού, μετά πρός τα μέσα το πηρούνι του κρέατος.

Η διάταξη των ποτηριών. Το ποτήρι του λευκού κρασιού ή της σαμπάνιας τοποθετείται δεξιά πιο κοντα στο πιάτο. Δίπλα του βάζουμε το ποτήρι για το κόκκινο κρασί, ενώ εκεί για το νερό μπαίνει κοντά στα μαχαίρια.






2 σχόλια: