20/9/12

Chartreuse

Είδος λικέρ  απο βότανα και φυτά.  Παρασκευάζεται απο εκχύλισμα αρωματικών φυτών με προσθήκη αλκοόλης που παλαιώνεται σε δρύϊνα βαρέλια για πέντε χρόνια. Υπάρχει πράσινο σαρτρέζ με 55% αλκοόλ και κίτρινο με 42% αλκοόλ που είναι πιο γλυκό απο το προηγούμενο.   
Ιστορία
Δημιουργήθηκε απο τους Καρθουσιανούς καλόγερους στις γαλλικές Αλπεις, εδώ και 400 χρόνια και βασίζεται σε μία μυστική συνταγή. Ονομάσθηκε "Ελιξίριο Μακροζωϊας" το 1605 απο τον Peres Chartreux. Η συνταγή του τελειοποιήθηκε τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 1727 που κυκλοφόρησε στο εμπόριο στην ίδια μορφή που πωλείται και σήμερα.

Είδη  Chartreuse
1) Πράσινο
Είναι το πιο γνωστό είδος στην αγορά. Παρασκευάζεται απο 130 βότανα, φυτά και άνθη που φύονται αποκλειστικά στις γαλλικές Αλπεις. Εχει άρωμα εσπεριδοειδών, θυμαριού, δενδρολίβανου και κανέλας.
 2) Κίτρινο 
Παρασκευάζεται και εκείνο απο 130 βότανα, φυτά και άνθη. Η διαφορά του απο το πράσινο είναι στα είδη των φυτών που χρησιμοποιούνται. Εχει γεύση βιολέτας και μελιού, άρωμα γλυκάνισου και ζαφοράς. 
3) Chartreuse V.E.P
Τα τελευταία χρόνια το κίτρινο και πράσινο λικέρ εμφιαλώνονται ως V.E.P. (Vieillissement Exceptionnellement Prolonge). Πρόκειται για το ίδιο λικέρ με πιό μελωμένη μορφή. Οι φιάλες σφραγίζονται με κερί και τοποθετούνται σε ένα ξύλινο κουτί με μεταλλική σφραγίδα

Σαρτρέζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου