28/9/12

Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα προέρχεται απο ένα ποώδες, πολυετές φυτό που κατάγεται απο τη Νότια Αμερική. Το φαγώσιμο κομμάτι του φυτού είναι η ρίζα του που είναι πλούσια σε άμυλο, υδατάνθρακες, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες, και σε σάκχαρα. Ανάλογα με τη ποικιλία έχει χρώμα κίτρινο, πορτοκαλί ή και άσπρο. Δεν έχει καμμία σχέση με τη κοινή πατάτα.

Μαγειρική
Η γεύση και η υφή της γλυκοπατάτας θυμίζουν κάστανο. Τρώγεται βραστή, ψητή στο φούρνο ή και στο τζάκι. Ταιριάζει σε σάλτσες, συνοδεύει κρεατικά και πουλερικά, ακόμη και σαν επιδόρπιο.

Υπάρχει άλλο ένα είδος γλυκοπατάτας με λευκή σάρκα που φύεται στη Καραίβική και ονομάζεται Boniato.

Yam, sweet potato - Ipomoea batatas




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου