24/9/12

Η κουζίνα της Σαγκάης

Η Σαγκάη, λόγω γεωγραφικής θέσης είναι τόπος ποικιλίας γεύσεων. Κρέατα και πουλερικά έρχονται απο τη Κίνα, δημοφιλή θαλασσινά απο τα ποτάμια, τις λίμνες και τα κανάλια του δέλτα του Γιανγκ Τζέ, λαχανικά, ρύζι, φρούτα. 
Η κουζίνα της Σαγκάης λέγεται και "κόκκινη κουζίνα" επειδή τα λαχανικά και τα κρεατικά σιγοψήνονται μέσα σε ζάχαρη-σόγια και παίρνουν κοκκινωπό χρώμα. Χρησιμοποιούν πολύ ζάχαρη για να δημιουργούν μεστές πικάντικες σάλτσες, πιάτα με κοτόπουλο 'ή θαλασσινά βουτηγμένα στο αλκοόλ μεταμορφώνονται σε "μεθυσμένα". Υπάρχουν τοπικά, χοντρά νουντλς (noodles) που τηγανίζονται καθώς και διατηρημένα αυγά με γεύση γλυκολέμονου-πιπερόριζας. Προϊόντα του γλυκού νερού όπως καβούρια, φύκια και όστρακα θεωρούνται υπέροχοι μεζέδες, ιδιαίτερα το μαλλιαρό καβούρι της περιοχής.

Ενδεικτικά παραθέτω μερικές σπεσιαλιτέ:
1) Λιονταροκεφαλή (Lion head) : Πρόκειται για χοιρινούς κεφτέδες μεγέθους μπάλλας του μπέιζμπολ  με σκουρόχρωμη σάλτσα. Σερβίρονται με κινέζικο λάχανο 
2)  Κοτόπουλο του Ζητιάνου : Κοτόπουλο τυλιγμένο σε φύλλα λωτού και καλυμμένο με πηλό. Μαγειρεύεται στο φούρνο, παραδοσιακά όμως ψηνόταν στο χώμα.
3) Μαλλιαρά καβούρια (Shanghai hairy crabs) : έχουν πυκνή λευκή σάρκα, πιο γλυκιά καβουρόψιχα απο τα κόκκινα καβούρια και πορτοκαλί αυγά. Μαγειρεύονται στον ατμό και σερβίρονται με γλυκό ξίδι μαύρου ρυζιού και φέτες τζίντζερ. Ζούν στη λίμνη Γιανγκ Τσένγκ.

Οι ντόπιοι συνηθίζουν να τρώνε μικρές ποσότητες φαγητού σε μικρές μερίδες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου