17/7/12

Νυχτέρι

Είδος λευκού ξηρού κρασιού απο τις ποικιλίες ασύρτικο, αθήρι και αηδάνι. Ωριμάζει σε δρύϊνα βαρέλια

Ιστορία
Παραδοσιακά τα σταφύλια πατιούνταν όλη τη νύχτα μετά το τρύγο, ώστε να να μένουν το λιγώτερο δυνατό χρόνο στο πατητήρι και η καταπόνησή του να είναι η λιγώτερο δυνατή. Ετσι ο μούστος του δεν οξειδωνόταν και δεν εκχύλιζε τα φαινολικά συστατικά των σταφυλιών. Η έλλειψη φωτός απο τον ήλιο προστάτευαν τα σταφύλια απο την οξείδωση, η θερμοκρασία ήταν χαμηλή ενώ οι άνεμοι του Αιγαίου δρόσιζαν τα οινοποιεία του νησιού, τις περίφημες κάναβες.


Κατάγεται απο τη Σαντορίνη. Είναι κρασί ΠΟΠ Σαντορίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου