13/7/12

Αχινός


Οι αχινοί είναι θαλάσσια ζώα που ζούν σε όλες τις θάλασσες του κόσμου στη λάσπη, σε βράχους, σε μέρη με φύκια, σε ρηχά νερά. Το σώμα τους είναι ένα ασβεστολιθικό σφαιρικό κέλυφος πάνω στο οποίο φυτρώνουν μυτερά αγκάθια. Το κέλυφος είναι διαμέτρου απο 2 έως 10 εκατοστά. Διαθέτουν μικρά ποδαράκια σε σχήμα σωλήνα που τους βοηθούν να προσκολώνται στα βράχια και να αναπνέουν. Χρησιμοποιούν τα αγκάθια τους για να κινούνται. Είναι μαύροι, πράσινοι, κόκκινοι, μώβ, καφέ. Υπάρχουν πάνω απο 600 είδη αχινών.

Μαγειρική
Τρώμε μόνο το εσωτερικό των αχινών που είναι πορτοκαλί με γεύση θάλασσας είτε σκέτο είτε με τη προσθήκη λεμονιού.  Κρατώντας προσεκτικά ένα ζωντανό αχινό, ξύνουμε με ένα μαχαίρι τα αγκάθια απο το κέλυφός του και στη συνέχεια ανοίγουμε το κέλυφος και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα πιάτο. Οι κόκκινοι αχινοί θεωρουνται νοστιμώτεροι έναντι των μαύρων. Σε πολλές περιοχές, όπως στη Τήνο, τρώνε τους αχινούς σαν σούπα, την αχινόσουπα. Θεωρείται ο αχινός μεζές νηστίσιμος.

Sea urchin - Echinodermata












2 σχόλια:

  1. Υπάρχει και ένα ειδικό εργαλείο, ο αχινοκόφτης, που κόβει όλο το ζώο στη μέση και ξεχωρίζει τα δύο μισά, χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσεις τα αγκάθια. Με λίγη προσοχή αποφεύγεις να πάνε κομματάκια από αγκάθια στο κοίλωμα που περιέχει το φαγητό (δηλαδή τα αυγά που κολυμπάνε μέσα σε μια σούπα). Πολύ χρήσιμο εργαλείο και το βρίσκεις στα καταστήματα ειδών αλιείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσα η πληροφορία για τον αχινοκόφτη, θα το ψάξω μήπως βρώ πώς είναι για να το προσθέσω. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή