29/4/12

Γαρίφαλα

Είδος μπαχαρικού απο την Ινδονησία. Προέρχεται απο το δένδρο της γαριφαλιάς που ευδοκιμεί σε τροπικά και θαλάσσια κλίματα. Εχει ύψος 15 μέτρα με ετήσια παραγωγή καρπών γύρω στα 3 κιλά. Τα άνθη του είναι κυλινδρικά και κόκκινα. Οταν τα πράσινα μπουμπούκια αρχίζουν να κοκκινίζουν τα κορφολογούν με το χέρι και τα αποξηραίνουν στον ήλιο. Ετσι τα γαρίφαλα παίρνουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα και είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια.

Μαγειρική
Η γεύση του γαρίφαλου είναι αρωματική και πικάντικη, ελαφρώς καυτερή. Εμπλουτίζει τη γεύση ψητών, ( κρέατος, πουλερικών, κυνηγιού), ταιριάζουν με τα βραστά, τα κόκκινα λάχανα, τις μαρινάδες και τα καπνιστά. Οι διάφοροι τύποι σοκολάτας περιέχουν τριμμένα γαρίφαλα, κάρδαμο και κανέλα για ενίσχυση γεύσης και αρωμάτων, ταιριάζει όμορφα με τα σιροπιαστά γλυκά όπως τη "Κοπενχάγη" (βλέπε ορισμό) και τον "μπακλαβά"(βλέπε ορισμό).
Τα γαρίφαλα μπαίνουν σε μίγματα μπαχαρικών για τη δημιουργία άλλων όπως το "Γκαράμ μασάλα"(βλέπε ορισμό), το κινέζικο μίγμα 5 μπαχαρικών καθώς και στη σάλτσα "Γούστερ"(βλέπε ορισμό).

Cloves - Syzygium aromaticum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου