28/4/12

Ρικότα

Είδος ιταλικού φρέσκου τυριού. Παράγεται απο πρόβειο τυρόγαλο που έχει υποστεί ζύμωση και όχι απο γάλα. Είναι χιονάτο και έχει μαλακιά, εύθραυστη υφή. Εχει 20% λιπαρά επί της ξηρής μάζαςΠιέζεται ώστε να πάρει σχήμα καλαθιού, ράβδου, ακόμη και αυγού.

Είδη Ρικότας
1) Ρικότα Ρομάνα : Παράγεται απο πρόβειο τυρόγαλο που είναι παραπροϊόν για τη παραγωγή του τυριού "πεκορίνο" (βλέπε ορισμό).
2) Ρικότα βατσίνε (vaccine) : Παράγεται απο αγελαδινό τυρόγαλο
3) Ρικότα τίπο ντολτσε : Είναι ανάλατη
4) Ρικότα τίπο φόρτε : Εχει ωριμάσει
5) Ρικότα σαλάτα : Είναι αλατισμένη
6) Ρικότα αφουμικάτα : Εχει καπνισθεί
7) Ρικότα σέκα : Είναι καλή για τρίψιμο.

Μαγειρική
Εχει φίνα, απαλή γεύση γάλακτος. Σερβίρεται πάνω σε ψωμί, μαζί με γλυκά και μαρμελάδες, με γαρίδες, με αλμυρές γεύσεις, σαν ορεκτικό, για να γεμίζει διάφορα ζυμαρικά όπως τορτελίνια, κανελόνια, ακόμη και για γλυκά.

Ιστορία
Στους αρχαίους χρόνους παρασκευαζόταν απο κατσικίσιο και πρόβειο τυρόγαλο. Το όνομά της σημαίνει "ξαναμαγειρεμένη" που αναφέρεται στο τρόπο παραγωγής της.

Ricotta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου