22/4/12

Μελιτζάνα

Ετήσιο, καλοκαιρινό φυτό που μπορεί να φθάσει το ύψος του 1 μέτρου, έχει μώβ λουλουδάκια και σαρκώδεις καρπούς. Οι καρποί είναι σαρκώδεις με πολλούς σπόρους. 
Οι μελιτζάνες περιέχουν πολλές βιταμίνες όπως τη Β3 και τη C καθώς και ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φωσφόρο και την ουσία nasunin που έχει αντιοξειδωτική δράση.
 Ιστορία
Η μελιτζάνα εμφανίσθηκε στην Ινδία τη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού. Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη Κίνα πέντε αιώνες π.Χ. Τον 14ο αιώνα εμφανίσθηκε στην Ιταλία, όπου καλλιεργήθηκε για διακοσμητικούς σκοπούς μόνο γιατί η πικρή της γεύση απέτρεπε τη διάδοσή της. Μόλις τον 18ο αιώνα και μετά απο καλλιέργεια λιγώτερο πικρών ποικιλιών κατάφερε να κατακτήσει τη μαγειρική και να εξαπλωθεί σχεδόν παντού.
Είδη μελιτζάνας
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες, εκείνες που καλλιεργούνται στην Ευρώπη και Β. Αμερική είναι κυρίως μώβ, άσπρες ή πράσινες. Τα ασιατικά είδη μπορεί να είναι κίτρινα, πράσινα και κοκκινωπά, έντονο ρόζ ή κατάμαυρα.  
1) Οι φλάσκες: Είναι μεγάλες, χοντρές και στρογγυλές μελιτζάνες με σκούρο μώβ έντονο χρώμα.
2) Οι τσακώνικες: Εχουν κυλινδικό σχήμα με διάμετρο 6 εκατοστά και μήκος έως 25 εκατοστά. Η επιφάνειά τους είναι λεία και γυαλιστερή. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό μώβ με έντονες ραβδώσεις. Καλλιεργούνται κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο και είναι "Π.Ο. Π." (βλέπε ορισμό).
3) Οι λευκές : Αυτές καλλιεργούνται στη Σαντορίνη, έχουν σφαιρικό σχήμα και υπόλευκο χρώμα και ελάχιστους σπόρους.
4) Οι πράσινες: Καλλιεργούνται στη Τήνο, είναι σφαιρικές, μικρές με λίγους σπόρους.
Μαγειρική
 Επειδή η σάρκα της μελιτζάνας είναι λίγο πικρή, μουλιάζεται στο νερό και αλάτι για να γλυκίσει. Οι μελιτζάνες γίνονται μαγειρευτές, ψητές μαζί με άλλα λαχανικά, τηγανιτές. Γεμίζονται επίσης με ρύζι ή τυρί και ψήνονται στο φούρνο.  
Οι τσακώνικες μελιτζάνες εκτός απο τη μαγειρική χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική. Οι νεαροί μικροί καρποί γίνονται γλυκό του κουταλιού, το ονομαζόμενο "μελιτζανάκι". Οι λευκές μελιτζάνες Σαντορίνης είναι νόστιμες και πολύ γλυκιές. Εχουν την ιδιότητα να απορροφούν πολύ λίγο λάδι, έτσι γίνονται τηγανιτές και προσφέρονται σαν μεζές με ουζάκι.


Aubergine, eggplant - Solanum melongena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου