3/4/12

Κίτρο


Είδος αειθαλούς δένδρου που ανήκει στα εσπεριδοειδή. Εχει ύψος 3,5 μέτρα, με ακανόνιστα απλωτά και αγκαθωτά κλαδιά, μεγάλα μακρουλά φύλλα. Με ποικιλίες κιτριάς και μανταρινιάς παράγουν το υβρίδιο της λεμονιάς. Τα άνθη κάποιων ποικιλιών είναι κοκκινωπά απο τη μιά πλευρά, άλλων όμως είναι κρέμ.
Ο καρπός του δένδρου, το κίτρο, είναι ογκώδης μήκους έως 15 εκατοστά, έχει σχήμα σαν λεμόνι, ενώ η επιφάνειά του είναι ρυτιδιασμένη. Εσωτερικά έχει άσπρο, παχύ και κολλώδη σπογγώδη φλοιό, ενώ η εξωτερική φλούδα είναι κιτρινοπράσινη και αρωματική.

Ιστορία
Το κίτρο χρησιμοποιείτο στους αρχαίους χρόνους για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, ήταν σύμβολο της αφθονίας.

Μαγειρική
Η σάρκα του κίτρου χρησιμοποιείται στο μαρινάρισμα κρεάτων, στην αρτοποιεία, στη ζαχαροπλαστική, στη παραγωγή καραμελών. Ο φλοιός του γίνεται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και στη παρασκευή ποτών. Απο τα φύλλα του δένδρου παρασκευάζεται το λικέρ "Κίτρο Νάξου" (βλέπε ορισμό) καθώς και άλλα 3 λικέρ. Στη Κορέα το κίτρο χρησιμοποιείται σαν συστατικό για το τσάϊ Yujacha. Στη Κορσική παρασκευάζουν ένα ποτό απο το κίτρο, το Cedratine


Λέγεται και καιμηδικό μήλο.
Citron - Κιτρέα η μηδική, Citrus medica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου