11/4/12

Γριβάδι

Είδος ψαριού των γλυκών νερών. Ζεί σε λίμνες σε λασπώδη βυθό. Είναι κοινότατο είδος σε όλα τα ποτάμια της Κίνας, στη Μικρά Ασία, σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα είναι αρκετά συνηθισμένο ψάρι στη λίμνη Καστοριάς και σε όλα τα ποτάμια της Β. Ελλάδας.
Είναι φυτοφάγο, νυκτόβιο και αργοκίνητο. Μήκος σώματος έως 40 εκατοστά, βάρος έως 4 κιλά, μερικά είδη φθάνουν το 1 μέτρο και έχουν βάρος 30 κιλά. Εχει χοντρό κεφάλι, μυώδες σώμα, με κεφάλι σαν τορπίλλη

Μαγειρική
Το γριβάδι είναι πολύ δημοφιλές. Τα μικρά γίνονται τηγανιτά, τα μεγαλύτερα ψητά ή μαγειρευτά. Οι Πολωνοί και οι Τσέχοι ετοιμάζουν μία παχιά σούπα από όλο το γριβάδι μαζί με τα εντόσθιά του, την οποία συνοδεύουν με πατατοσαλάτα. Στη Καστοριά κάνουν το γριβάδι σούπα, που λέγεται Γκαρούφα. Βράζουν το ψάρι μαζί με το κεφάλι του και τ' αυγά του μαζί με τριμμένα καρύδια, σκόρδα, ξύδι και ψίχα ψωμιού.


Λέγεται και Κυπρίνος, Σαζάνι, Μπουτσκάρι. Τα νεαρά γριβάδια λέγονται και Τσουκάνια
Common carp - Cyprinus carpio, Cyprinidae

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου