11/4/12

Πέστροφα


Ψάρι που ζεί κυρίως στο γλυκό νερό, αν και μερικά είδη ζούν και στη θάλασσα. Ζεί σε ποτάμια, ρυάκια λίμνες σε όλη τη Β. Αμερική, Ευρώπη, Β.Ασία και Ελλάδα.

Το σώμα της είναι λεπτό, σκεπασμένο με μικρά λέπια και με βλέννα που το κάνει γλυστερό. Εχει οβάλ προφίλ, χονδρό μουσούδι, μεγάλο στόμα με δόντια πάνω-κάτω στις σιαγώνες και στη γλώσσα. Τα χρώματα ποικίλλουν ανά είδος πέστροφας, σε γενικές γραμμές έχουν γκριζογάλανη ράχη, ασημί πλευρά με μαύρα ή κόκκινα στίγματα παντού. Μερικά είδη είναι ανοιχτά καφέ απο πάνω, χρυσαφί πλευρά και κίτρινα στίγματα. Οσο πιο βαθιά στο νερό ζούν τόσο πιο έντονα τα χαρακτηριστικά τους. Εχουν ένα μέτρο μήκος και μπορεί να φθάσουν και τα δέκα κιλά βάρος.
Τα είδη που ζούν στο βορρά, στη θάλασσα, την εποχή της αναπαραγωγής ανεβαίνουν τους ποταμούς, ενώ εκείνα που ζούν στις λίμνες, ανεβαίνουν τους παραπόταμους. Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης συναντούν άπειρους κινδύνους και ξεπερνούν άνετα πολλά εμπόδια π.χ. καταρράκτες , φράγματα, κεκλιμένα επίπεδα, ρεύματα ώστε να φθάσουν το σκοπό τους, δλδ να αναπαραχθούν σε συγκεκριμμένες περιοχές με τη κατάλληλη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Μαγειρική
Η πέστροφα τρώγεται ψητή στο φούρνο, και μαγειρευτή. Το δέρμα της δεν τρώγεται, απλά αφαιρείται πρίν το μαγείρεμα. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ε'ιναι πλούσια πηγή σε ω-3 λιπαρά οξέα



Τrout- Salmo trutta, Salmonidae

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου