4/3/12

Γυριστές

Λουκουμάδες που παρασκευάζουν στη Κάλυμνο. Είναι μικρότεροι απο τα "ντόνατ"(βλέπε ορισμό) με στρογγυλό σχήμα. Για να παρασκευασθούν χρησιμοποιούν μία μαντεμένια κουτάλα και ένα χοντρό σύρμα για λαβή κάθετο πρός τη κουτάλα η οποία μοιάζει με μεξικάνικο σομπρέρο. Γεμίζουν τη κουτάλα με τη ζύμη και μόλις κάψει το λάδι, τη βυθίζουν μέσα στο λάδι για λίγα λεπτά. Μετά τη βγάζουν και όταν κρυώσει ο λουκουμάς τον περιχύνουν με μέλι και κανέλλα.

Ιστορία
Ετοιμάζονται το Νοέμβριο κατά την γιορτή του Αγίου Ανδρέα. Σύμφωνα με τη παράδοση κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Χανίων απο τους Οθωμανούς, οι Κρητικοί τηγάνισαν πολλές γυριστές τις οποίες πέταγαν με τις καυτές κουτάλες πάνω στα καράβια των εχθρών όταν τους σώθηκαν τα πολεμοφόδια, με αποτέλεσμα να καεί ο εχθρικός στόλος. Τη νέα αυτή μορφή όπλου τη πρότεινε ο Αγιος Ανδρέας και οι Καλυμνιώτες την αντέγραψαν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου