4/3/12

Λουκουμάς

Ε'ιδος γλυκού απο ζυμάρι, νερό, λάδι, αλεύρι που πλάθεται σε μπαλάκια και τηγανίζεται. Οταν κρυώσει περιχύνεται με μάλι και τριμμένα καρύδια.

Ιστορία
Οι λουκουμάδες εμφανίσθηκαν επί Ρωμαίων τον 2 αιώνα που τους έλεγαν "scribita". Παρασκευάζονταν απο βρεγμένο ζυμάρι που τηγανίζετο σε καυτό λίπος. Οι Οθωμανοί τους έλεγαν "lokma", τους τηγάνιζαν και τους μέλωναν.
Σήμερα ο κάθε λαός έχει ένα είδος λουκουμά στη κουζίνα του.
Οι Κινέζοι τον τηγανίζουν αλλά δεν τον μελώνουν, ώστε να τον τρώνε σαν ψωμί.
Οι Πορτογάλοι τον φτιάχνουν με λεμόνι και σιρόπι κανέλλας,
οι Ιταλοί τον σερβίρουν με κρέμα πορτοκάλι και βύσσινο, στα τέλη Μαρτίου Φτιάχνονται στην γιορτή του San Giuseppe, στα τέλη Μαρτίου και σερβίρονται με κρέμα πορτοκάλι και βύσσινο.
Οι Κύπριοι, φτιάχνουν τους λεγόμενους Καϊμακάδες που είναι λουκουμάδες με δυόσμο και πετιμέζι, ή τους απλούς λουκουμάδες που τους λένε Λοκμάδες.
Στη Κωνσταντινούπολη έλεγαν τους λουκουμάδες "τσιριχτά" απο τον ήχο που κάνουν όταν πέφτουν στο καυτό λάδι. 

Donuts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου