13/3/12

Πετιμέζι

Είναι το σιρόπι που προκύπτει απο το βρασμό και συμπύκνωση χυμού σταφυλιών. Το καλύτερο πετιμέζι παράγεται απο μοσχάτα σταφύλια.

Ιστορία
Παλαιότερα το πετιμέζι ονομάζετο "έψημα". Το έφτιαχναν απο φρέσκια σταφύλια τα οποία τα έστυβαν, έβραζαν το χυμό τους με στάχτη ώσπου να δέσει, τον σούρωναν και τον ξαναέβραζαν ώσπου να γίνει πηχτό σιρόπι. Μετά το αποθήκευαν σε πήλινα δοχείο και το διατηρούσαν όλους τους χειμερινούς μήνες. Το άλειφαν πάνω στις τηγανίτες, το έβαζαν και μέσα σε ροφήματα. Τις εποχές που η ζάχαρη ήταν ακριβή ή είδος πολυτελείας, το πετιμέζι χρησιμοποιείτο ως γλυκαντική ουσία στη ζαχαροπλαστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου