12/3/12

Κανέλα


Η κανέλα προέρχεται απο ενα τροπικό δένδρο που ευδοκιμεί στη Σρι Λάνκα, στην Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Μικρές Αντίλλες και Νότια Αμερική. Εχει ύψος έως 10 μέτρα, αλλά τα καλλιεργήσιμα είδη κρατώνται σε χαμηλό ύψος ώστε να ξακρίζονται απο τα βλαστάρια τους εύκολα. Απο το ξεφλούδισμα του φλοιού βγαίνουν οι ράβδοι της κανέλας οι οποίοι δένονται σε δεμάτια και βράζονται, ώστε να φύγουν οι εξωτερικές σκληρές στοιβάδες. Το υπόλοιπο του καθαρού φλοιού, αποξηραίνεται στον ήλιο. Η καλύτερη ποιότητα της κανέλας έχει ανοιχτό χρώμα και λεπτό φλοιό. Υπάρχουν πάνω απο 200 είδη κανέλας

Μαγειρική
Η κανέλα είναι πολύ αρωματική αλλά η γεύση της είναι λίγο πικρή. Χρησιμοποιείται σε γλυκά, κέϊκ, ροφήματα όπως ο καφές καπουτσίνο, σε χυμούς φρούτων, στα ψωμιά , στα καρυκευμένα κρασιά. Σε μερικές χώρες καρυκεύουν, με κανέλα το κρέας, τα ψάρια, τα πιλάφια. Το λάδι της κανέλας ( που παράγεται απο τα φύλλα του δένδρου) μπαίνει σε αναψυκτικά και σε λικέρ.

Cinnamon, Cinnamomum verum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου