14/3/12

Τουρσί


Η δημιουργία τουρσί είναι μία μέθοδος συντήρησης ενός χορταρικού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα υλικά για να αποκτήσουμε ένα πετυχημένο τουρσί αλλά και για να σταματήσουμε τη φυσιολογική διαδικασία των ενζύμων που μπορούν να καταστρέψουν το χορταρικό με τη δημιουργία βακτηριδίων και μούχλας είναι, το ξίδι το αλάτι και ορισμένα μπαχαρικά.

Τρυφερά λαχανικά διαλέγονται, καθαρίζονται, ζεματίζονται με λίγο ξύδι ή και βράζονται σε εμφιαλωμένο νερό αν είναι πολύ σκληρά. Μετά στραγγίζονται και μπαίνουν σε αποστειρωμένα γυάλινα δοχεία μαζί με χοντρό αλάτι, λευκό ξίδι, λίγη ζάχαρη και ολόκληρα μπαχαρικά.

Τουρσί φτιάχνουμε κυρίως τα μικρά αγγουράκια, τη κάππαρη, τα καρότα, παντζάρια, σκόρδα, τους βολβούς, το μελιτζανάκι, πιπεριές, κρεμμυδάκια, ραπανάκια, λάχανο, μικρές ντομάτες, κουνουπίδι..

Ιστορία
Στο παρελθόν τα τουρσιά δεν ήταν μόνο λαχανικά αλλά και φρούτα. Αφού τα έβραζαν και τα στράγγιζαν, τα έβαζαν μέσα σε πήλινα δοχεία (με αλάτι και ξίδι) με μία πέτρα απο πάνω ώστε να είναι καλά πατικωμένα και τα φύλαγαν στο κελάρι. Εκαναν τουρσί διάφορα είδη, όπως καρπούζι, μήλα, αχλάδια και βερύκοκα.

Μαγειρική
Tα τουρσιά μπαίνουν στις σαλάτες, συνοδεύουν μεζέδες με ουζάκι και τσίπουρο, τρώγονται μαζί με τα όσπρια και τα παστά ψάρια

Περσικής καταγωγής , η λέξη σήμαινε "ξινό".


Pickles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου