20/3/12

Καμαμπέρ


Νορμανδικό μαλακό τυρί με άσπρη κρούστα. Εχει στρογγυλό σχήμα, διαμέτρου 10 εκατοστών, ύψους έως 2,5 εκατοστά, βάρους έως 250 γραμμάρια έκαστον. Εξωτερικά έχει λεπτή κρούστα καλυμμένη με άσπρη μούχλα, με κάποια κοκκινωπά στίγματα, απο μέσα είναι κρεμώδες. Παρασκευάζεται απο ωμό αγελαδινό γάλα. Εχει ελαφριά υπόξινη γεύση και άρωμα μανιταριού.

Ιστορία
Το τυρί αυτό επινοήθηκε απο τη Marie Harel που ζούσε σε ένα χωριό της Νορμανδίας, λίγο μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Το 1855 το δοκίμασε ο Ναπολέων σαν τυρί του χωριού Καμαμπέρ και ενθουσιάστηκε με τη μοναδική του υφή και γεύση. Το 1983 πήρε την ένδειξη "Π.Ο. Π" (βλέπε ορισμό), ως γνήσιο τυρί Νορμανδίας που αναφέρεται και στο τίτλο του.

Μαγειρική
Τρωγεται μόνο του ή μπαίνει σε πιατέλα τυριών μετά το φαγητό. Γίνεται τηγανιτό, ψητό, μπαίνει και σε "σουφλέ" (βλέπε ορισμό).

Camambert de Normandie, Camembert cheese

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου