7/3/12

Σάλα

Λίπος χοίρου που τεμαχιζόταν, έμπαινε σε καλουπια και αλατιζόταν για να γίνει παστό. Οταν ωρίμαζε το έκοβας σε κομμάτια και το έτρωγαν με ψωμί και τσάϊ. Το χρησιμοποιούσαν επίσης σαν μαγειρικό λίπος.

Ιστορία
Παλαιότερα τόσο στον Πόντο όσο και στα χωριά της Μακεδονίας, σχεδόν όλες οι οικογένειες έπαιρναν μικρά γουρουνάκια, τα μεγάλωναν και παραμονές Χριστουγέννων τα έσφαζαν, εξασφαλίζοντας για αρκετό διάστημα κρέας και λίπος. Για να πετύχουν όσο το δυνατόν καλύτερη πάχυνση έφτιαχναν στενό ξύλινο κλουβί για να περιορίσουν τις κινήσεις του ζώου και να μετατρέπεται σχεδόν όλη η τροφή σε κρέας και λίπος. Έτσι στα πλευρά του ζώου σχηματιζόταν λίπος που πολλές φορές το πάχος του ξεπερνούσε τους πέντε πόντους. Όταν έσφαζαν το ζώο, το λίπος αυτό ήταν η σάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου