20/3/12

Πιπέρι Σετσουάν

Είδος πιπεριού που παράγεται σε όλη την Ασία κυρίως, μερικά είδη υπάρχουν και στην Αμερική/Αφρική. Το είδος που εξάγεται στην Ευρώπη φύεται στη Νότια Κίνα και στο Βιετνάμ.
Στο εμπόριο κυκλοφορεί στη μορφή αποξηραμένων κόκκων, ολόκληρων ή αλεσμενων. Είναι πλούσιοι σε αιθέρια έλαια, κυρίως τερπένη, γερανιολη, λιναλόλη, κινεόλη και κιτρονελλάλη. Διεγείρουν την εκροή σάλιου και βοηθούν στη πέψη.

Μαγειρική
Το πιπέρι σετσουάν έχει πιπεράτη γεύση, δροσερό άρωμα σαν εκείνο του λεμονιού. Ταιριάζει με χοιρινό, ψάρι, κοτόπουλο και πάπια. Μπαίνει επίσης σε σούπες όπου πασπαλίζεται απο πάνω και αποτελεί βασικό μπαχαρικό για τα ιαπωνικά "σουκιγιάκι" (βλέπε ορισμό).

Japanese pepper tree/Nepalese Pepper - Zanthoxylum piperitum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου