2/2/12

Οσπρια


Τα όσπρια είναι τα φυτά και οι καρποί μιάς ολόκληρης οικογένεια φυτών των Χεδρωπών (Leguminosae-Fabaceae) που είναι απαραίτητα για τη διατροφή των ανθρώπων. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο ενώ ορισμένα απο αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν και το κρέας. Φρέσκα ή αποξηραμένα, υπάρχουν σε διάφορα χρώματα, σχήματα, μεγέθη και με μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Τα αποξηραμένα έχουν την ιδιότητα να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποθηκευμένα μακριά απο το φώς.

Στη κατηγορία των οσπρίων ανήκουν τα φασόλια, φακές, φιστίκια, ρεβίθια, κουκκιά, μπιζέλια (αρακάς), σόγια, φάβα, χαρούπια, λουβί, αραβικό κόμμι.

Ιστορία
Τα όσπρια καταναλώνονται απο τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, η δε φακή ήταν απο τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκε. Οι Αιγύπτιοι έτρωγαν ρεβύθια, κουκκιά και φακές που θεωρούσαν ότι έφερναν ευφορία. Πρίν 5000 χρόνια τα φασόλια καλλιεργούντο στο Μεξικό, οι πρώτοι Ευρωπαίοι τα δοκίμασαν όταν ήρθαν επαφή με τους Αζτέκους. Ο Χ. Κολόμβος τα έφερε στην Ευρώπη'οπου καλλιεργείθηκαν εκτεταμένα και αποτέλεσαν τροφή για τους φτωχότερους ανθρωπους σαν υποκατάστατα κρέατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου