2/2/12

Τατζίν

Είδος φαγητού απο τη Β. Αφρική καθώς και του σκεύους μέσα στο οποίο μαγειρεύεται.
Το σκεύος είναι πήλινο αποτελούμενο απο δύο μέρη, το κάτω είναι λίγο βαθύ όπου μπαίνουν τα συστατικά και το επάνω με σχήμα τρούλου που εφαρμόζει μέσα στο κάτω μέρος.
Το φαγητό είναι ένα είδος στιφάδου κυρίως με κρέας απο αρνί, μοσχάρι και κοτόπουλο που μαγειρεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες πολύ αργά ώστε να μαλακώσει το κρέας και να διατηρήσει τους χυμούς τους.

Μαροκινό τατζίν: Παρασκευάζεται με αρνί ή κοτόπουλο που μαγειρεύεται αργά μαζί με διάφορα μυρωδικά, μπαχαρικά και φρούτα. Συμπεριλαμβάνονται ελιές, κυδώνια, μήλα, σταφίδες, χουρμάδες, μαζί με κανέλλα, ζαφορά, κίμινο, πάπρικα. Παραθέτω κάποια είδη τατζίν:
1)Το mqualli ή το mshermel που περιέχουν κομμάτια κοτόπουλου, εσπεριδοειδή, ελιές καθώς και
2) kefta που είναι κεφτέδες με αυτό και σάλτσα ντομάτας και τέλος
3) η mrouzia που είναι κομμάτια αρνί με σταφίδες και αμύγδαλα.

To Τυνησιακό τατζίν είναι σαν το ραγού, ένα στιφάδο με μικρά κομματάκια κρέας, λαχανικά, μυρωδικά και μετά προσθέτουν φασόλια, φάβα, πατάτες. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουν τυρί και αυγά.

Tajine, Tajin, Tagine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου