22/2/12

Κόκκινο πιπέρι Αριδαίας


Είδος γλυκού και αρωματικού κόκκινου πιπεριού που παράγεται απο τη καλλιέργεια της Καρατζοβίτικης μικρόσωμης πιπεριάς (πιπεριά Μπαχόβου) που καλλιεργείται στη περιοχή Αλμωπίας, στο νομό Πέλλας. Εξι κιλά νωπής πιπεριάς δίνουν 1 κιλό πιπέρι.
Το πιπέρι αυτό μπορεί να είναι γλυκό ή καυτερό ανάλογα με τη περιεκτικότητά του σε φλούδα ή σπόρο.

Ιστορία
Η πιπεριά καλλιεργείται για εξαγωγικούς λόγους σε όλα τα χωριά της περιοχής. Στο παρελθόν υπήρχαν πολλά εργοστάσια παραγωγής κόκκινου πιπεριούπου για πολλά χρόνια ενίσχυε το εισόδημα των παραγωγών και των εργατών εργοστασίων. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 τα εργοστάσια έπαψαν να λειτουργούν εξαιτίας του έντονο ανταγωνισμού και της στροφής των παραγωγών σε νέες καλλιέργειες. Ωστόσο, το κόκκινο πιπέρι Αριδαίας δεν χάθηκε, έστω και σε μικρές ποσότητες, διεκδικεί ένα μικρό ποσοστό της αγοράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου