17/2/12

Μελάσα

Παραπροϊόν της ζάχαρης. Είναι ένα παχύρευστο σιρόπι με σκούρο κόκκινο χρώμα και πλούσια γεύση. Προέρχεται απο τη διαδικασία βρασίματος του χυμού του ζαχαροκάλαμου και τη διάρκεια κρυσταλλοποίησης της μαύρης ζάχαρης. Η ποιότητά της μελάσας εξαρτάται απο την ωριμότητα του ζαχαροκάλαμου, το ποσό της ζάχαρης που εξηχθει και απο τη μέθοδο εξαγωγής.
Κάθε εποχή συγκομίζουν τα καλάμια και αφαιρούν τα φύλλα. Μετά πολτοποιούν τα καλάμια, εξάγουν το χυμό τους και τα βράζουν μέχρι να παραχθεί η μελάσα. Αυτή η πρώτη ποιότητα μελάσας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αν συνεχισθεί ο βρασμός άλλες ποιότητες μελάσας παράγονται με λιγώτερη ζάχαρη, περισσότερο χυμό ζαχαροκάλαμου αλλά σκουρώτερες σε απόχρωση. Η μαύρη μελάσα έχει υψηλώτερη διαθρεπτική αξία, είναι πλούσια σε ασβέστιο, φωσφόρο και μαγνήσιο καθώς και σίδηρο.




Dark treacle




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου