14/2/12

Τσεβάπτσιτσι


Είδος "κεμπάπ"(βλέπε ορισμό) που αποτελείται απο κεφτεδάκια απο κιμά και μυρωδικά, ψητά στα κάρβουνα ή στη σχάρα. Ο κιμάς είναι μοσχαρίσιος, αρνίσιος ή και χοιρινός ανάλογα με τη περιοχή μπορεί να ανακατεύουν και δύο είδη μαζί. Περιέχει τριμμένα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι. Πλάθουν το κιμά σε μακρόστενα κομμάτια που αφού ψηθούν σερβίρονται πολλά μαζί, πάνω σε πίτες, μαζί με γιαούρτι ή ξυνόγαλα, ή πλιγούρι και λαχανικά. Ιδιαίτερα αγαπητό πιάτο σε όλη τη Ν.Α Ευρώπη.

Στη Βουλγαρία είναι απο χοιρινό κιμά, ζυμώνονται με μαύρο πιπέρι και κύμινο και πλάθονται σχετικά μεγάλα, ούτως ώστε σε μία μερίδα να είναι το πολύ τρία κομμάτια. Λέγονται "kebapcheta" και συνοδεύονται απο πατάτες τηγανιτές και μπύρα

Ιστορία
Κατάγονται απο τη Περσική λέξη "κεμπαπ-kebab" στην οποία οι σλαβικές φυλές που κατοίκησαν τη ΝΑ Ευρώπη προσέθεσαν τη συλλαβή -čići που σημαίνει κάποια μορφή ψητού κρέατος.


Ćevapi (pronounced [tɕɛv̞ǎːpi]) or ćevapčići (formal diminutive, [tɕɛv̞ǎptʃitɕi], ћевапчићи)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου