8/2/12

Χαλβάς

Είδος γλυκού απο σιμιγδάλι.

Υπάρχουν 3 ειδών χαλβάδες που σερβίρονται στην Ελλάδα :
1) Ο σησαμένιος. Είναι νηστίσιμος, συνήθως εμφανίζεται τη Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή. Παρασκευάζεται απο "ταχίνι"(βλέπε ορισμό) και σιρόπι ζάχαρης (ή μέλι, φρουκτόζη). Συχνά του προστίθενται διάφορες γεύσεις, σοκολάτα, βανίλια, σταφίδες, ξηροί καρποί κλπ. Εχει μαλακιά, μαστιχώδη υφή.

2) Ο σιμιγδαλένιος. Παρασκευάζεται με χοντρό σιμιγδάλι, βούτυρο/λάδι, νερό, σιρόπι απο ζάχαρη. Θεωρείται ως παραδοσιακός, σπιτικός χαλβάς.

3) Ο χαλβάς Φαρσάλων ο λεγόμενος "σαπουνέ". Παρασκευάζεται απο "νισεστέ" (βλέπε ορισμό) ρυζιού, βούτυρο (ή ηλιέλαιο), νερό και ζάχαρη. Είναι πιο μαλακός απο τα άλλα δύο είδη με γεύση ελαφρά λιπαρή. Λέγεται και πανηγυριώτικος γιατί πωλείται στα πανηγύρια μέσα σε "ταβάδες" (βλέπε ορισμό ως ταβάς).

Ιστορία
Είναι πολύ δημοφιλές γλύκισμα σε όλα τα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και σε άλλες χώρες της Μεσογείου

Ο χαλβάς είναι ένα επιδόρπιο θρεπτικό, γευστικό και ωφέλιμο για τον οργανισμό. Τρώγεται και σαν κολατσιό.

Semolina cake

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου