17/1/12

Κάρυ

Μείγμα αλεσμένων μπαχαρικών. Υπάρχουν τουλάχιστον 20 συστατικά που χρειάζονται για να δημιουργηθεί η σκόνη κάρυ, ένα απο αυτά η χρυσόριζα που της δίνει το κίτρινο χρώμα, το τσίλι για να γίνει το κάρυ κόκκινο, ο κουρκουμάς για να γίνει πορτοκαλί. Μερικά απο τα συστατικά του είναι η "πιπερόριζα, το κάρδαμο, το κύμινο, το πιπέρι, ο κόλιανδρος, η κανέλλα, τα γαρίφαλλα" (βλέπε ορισμούς) κλπ. Σε μερικά κάρυ χρησιμοποιούνται οι σποροι σανού, το μελισσόχορτο, ακόμη και το γάλα καρύδας.

Ιστορία
Αν και είναι ινδικής καταγωγής, το ανακάλυψαν οι Αγγλοι. Οταν κατέκτησαν την Ινδία, δοκίμασαν τη τοπική κουζίνα που ήταν καυτερή και αρωματική και σκέφτηκαν να μεταφέρουν κάποιες γεύσεις στη πατρίδα τους που είχε κρύο και υγρασία. Τα μπαχαρικά όμως της Ινδίας ήταν πολυποίκιλα, το καθένα έδινε το δικό του χαρακτήρα στα πιάτα. Ετσι σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα γενικό μπαχαρικό ώστε να καρυκεύουν με αυτό τα πιάτα εκείνα που θα είχαν "άρωμα Ινδίας". Το ονόμασαν "κάρυ" απο την λέξη για "σάλτσα" στη διάλεκτο των Tamil.

Μαγειρική
Ανάλογα με το τύπο των συστατικών, μερικά κάρυ είναι φρουτώδη, καυτερά, πικάντικα ή απλά αρωματικά. Ταιριάζει με το ρύζι, με κρέατα, ψάρια, ακόμη και λαχανικά. Ενδεικτικά παραθέτω μερικά είδη:

1) Κάρυ Madras
Περιέχει κάρδαμο, και σπόρους μουστάρδας έχει χυμώδη, ήπια γεύση και έντονο άρωμα. Ταιριάζει με ψάρια και ψαρικά Προέρχεται απο την ΝΑ πλευρά της Ινδίας

2) Κάρυ Κεϋλάνης
Περιέχει μεγάλη ποσότητα πιπεριού. Είναι αλμυρό και καυτερό.

3) Κάρυ Βεγγάλης
Περιέχει κύμινο, κόλιανδρο και τσίλι σε μεγάλη ποσότητα. Είναι εξαιρετικά πικάντικο. Προέρχεται απο την ΒΑ Ινδία.

4) Κάρυ Vindaloo
Περιέχει σκόρδο και, κρασί, ξύδι σε μεγάλη ποσότητα. Εχει ξυνή, ήπια γεύση. Θεωρείται το κλασσικό καυτερό κάρυ. Προέρχεται απο τη νήσο Γκόα της Ινδίας.


Curry

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου