17/1/12

Πάστες ψαριών

Οι πάστες και οι σάλτσες ψαριών περιέχουν συνήθως ψάρι και μεγάλη ποσότητα αλατιού. Χρησιμοποιούνται σε άλλες σάλτσες και σούπες σαν ενισχυτικά γεύσης. Υπάρχουν πολλών ειδών, ανάλογα με τις περιοχές και τις εθνικότητες. Ενδεικτικά παραθέτω 3.

1) Πάστα αντζούγιας.
Αποτελείται απο σάρκα αντζούγιας, ξύδι, αλάτι, διάφορα μπαχαρικά. Με αυτήν εμπλουτίζονται πιάτα με σάλτσες, ζυμαρικά ακόμη και ριζόττο. Πωλείται σε σωληνάρια στα ψυγεία των μπακάλικων.

2) Κρέμα σολωμού
Αποτελείται απο σάρκα σολωμού, αυγοτάραχο γάδου, λάδι, ξύδι, αλάτι. Τρώγεται πάνω σε αυγά σφιχτά, σαν επάλειψη σε ψωμί, μπαίνει σε σάλτσες και σούπες. Ιδιαίτερα αγαπητή στη Βόρεια Ευρώπη.

3) Κρέμα Χαβιάρι
Αντί για αυγά απο οξύρρυγχο μπορεί να έχει αυγά απο γάδο. Η τιμή του είναι ενδεικτική αν το προϊόν είναι παράγωγο του οξύρρυγχου. Αποτελείται απο λάδι, ξύδι, αλάτι, ζάχαρη, νιφάδες πατάτας, σκόνη μουστάρδας και μπαχαρικά.

4) Ασιατική σάλτσα ψαριών
Παρασκευάζεται απο βρασμένα ψάρια, αντσούγιες και σουπιές. Περιέχει αλάτι, ξύδι και ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε τηγανιτά, σούπες και σάλτσες.

5) Πάστα απο γαρίδες
Παρασκευάζεται απο αποξηραμένο κρέας γαρίδας και αλάτι. Μυρίζει έντονα ψάρι και είναι κρεμώδης.

6) "Σάλτσα Στρειδιών" (βλέπε ορισμό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου