3/1/12

Αλάτι


Το μαγειρικό αλάτι αποτελείται απο χλωριούχο νάτριο (NaCl) και είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Είναι διαδεδομένο στη φύση, βρίσκεται διαλυμένο στο νερό της θάλασσας (3,8%) και κάποιων λιμνών αλλά και σε στερεή μορφή μέσα στη γή, το ορυκτό αλάτι. Το τελευταίο, το οποίο λέγεται και "Αλίτης", εξάγεται απο υπόγεια ορυχεία αλατιού, αλέθεται και κοσκινίζεται.
Το θαλασσινό αλάτι περιέχει ανόργανες ύλες και ιχνοστοιχεία, καθώς και στοιχεία νατρίου.
Το καθαρό αλάτι είναι σώμα στερεό, κρυσταλλικό, με ειδικό βάρος 2,165. Τήκεται στους 801° C και ζέει στους 1413° C. Διαλύεται στο ψυχρό και στο θερμό νερό. Όταν θερμανθούν οι κρύσταλλοί του, ακούγεται ένας χαρακτηριστικός θόρυβος σαν τρίξιμο. Αυτό οφείλεται στο νερό που συγκρατούσαν οι κρύσταλλοι, το οποίο με τη θέρμανση εξατμίζεται. Επειδή απορροφά νερό από την ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται ως υγροσκοπικό. Όταν είναι 100% καθαρό, το αλάτι έχει αλμυρή γεύση και δεν συγκρατεί υγρασία.

Ιστορία
Απο τις προϊστορικές εποχές το αλάτι θεωρείτο πολύτιμο, συχνά χρησιμοποιείτο σαν είδος πρός ανταλλαγή, ή σαν νόμισμα. Οι Ρωμαίοι με τη λατινική λέξη "salarium" πλήρωναν τις λεγεώνες τους με αλάτι μιά που το τελευταίο ήταν ο "λευκός χρυσός" της εποχής. Το κράτος εισέπραττε και φόρους αλατιού. Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν ότι το αλάτι συμβόλιζε την αλληλεγγύη και τη φιλία και με αυτό επισφράγιζαν τις συμφωνίες τους. Σκόρπιζαν αλάτι στους αγρούς τους και μετά τους αφιέρωναν στους θεούς.

Είδη αλατιού
1) Ιωδιούχο αλάτι: Περιέχει καλιούχα άλατα ιωδικού οξέος.

2) Αλάτι διαίτης: Το νάτριο του αλατιού αυτού έχει αντικατασταθεί απο κάλλιο ή μαγνήσιο. Εχει ελαφρώς πικρή γεύση. Χρησιμοποιείται απο ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση.

3) Μπαχαρικό/βοτανικό αλάτι: Μείγμα αλατιού μαζί με βότανα και μπαχαρικά, σέλινο, σκόρδο, κρεμμύδι.

4) Αλάτι Ιμαλαϊων: Όρυκτό ροζέ αλάτι σε κρυστάλλους. Δεν περιέχει ιώδιο αλλά ίχνη σιδήρου. Συλλέγεται απο τους πρόποδες της οροσειράς.

5) Αλάτι Καλαχάρι: Τύπος θαλασσινού αλατιού που προέρχεται απο μία υπόγεια λίμνη στην έρημο Καλαχάρι της Ν. Αφρικής.

6) Αλάτι παστώματος : περιέχει 93& επιτραπέζιο αλάτι, 6,25% νιτρικό νάτριο. Είναι συνήθως χρωματισμένο ρόζ για να ξεχωρίζει απο τα υπόλοιπα αλάτια. Χρησιμοποιείται για να παστώνονται κρέατα και ψάρια.

7) Αλάτι Κοσέρ : Νιφαδωτοί κόκκοι αλατιού που δεν περιέχουν ιώδιο που χρησιμοποιούνται σαν ενισχυτικό γεύσης για πίκλες και κονσέρβες. Επίσης για τη προετοιμασία κρεάτων Κοσέρ.


Salt



ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου