23/1/12

Τσουρέκι


Είδος ψωμιού που πλάθεται σε μορφή κοτσίδας. Είναι συνήθως γλυκό, καμμιά φορά και αλμυρό. Παρασκευάζεται τις παραμονές του Πάσχα ή των Χριστουγέννων. Η ζύμη του είναι τύπου "μπριός" (βλέπε ορισμό) και μετά προσθέτουν "μαχλεμπί" (βλέπε ορισμό), μαστίχα, κάρδαμμο για γεύση. Μετά το ζύμωμα προσθέτουν βούτυρο δίνουν σχήμα στο τσουρέκι.

Ιστορία
Προέρχεται απο τη τουρκική λέξη "corek” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Το ψωμί αυτό μάλλον υιοθετήθηκε απο τους Ελληνες κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής, πιο γλυκό για όλο το χρόνο αλλά με ιδιαίτερη σημασία την εποχή του Πάσχα.


Τουρκικης καταγωγής corek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου