13/1/12

Σπερνά

Ετσι λέγονται τα "κόλλυβα" (βλέπε ορισμό) στη Κέρκυρα. Είναι βρασμένοι σπόροι σταριού με κανέλα, σταφίδες, γλυκάνισο, αμύγδαλα, κουκουνάρια, ρόδια, πασπαλισμένα με ζάχαρη.

Ιστορία
Προσφέρονται απο τις εκκλησιες όταν γιορτάζουν τη μνήμη του Αγίου στον οποίο είναι αφιερωμένες μετά τη πρωϊνή λειτουργία. Το όνομα "σπερνά" μάλλον προέρχεται απο τον Εσπερινό, γιατί παλιά μοιράζονταν στην εκκλησία μετά τη λειτουργία του Εσπερινού αφού τα ευλογήσει ο παπάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου