20/1/12

Απήγανος

Είδος αειθαλούς θάμνου ύψους εως 90 εκατοστά, με έντονη μυρωδιά και συστάδες ψηλών κίτρινων λουλουδιών. Φύεται στη Ν. Ευρώπη και Β. Αφρική.

Ιστορία
Θεωρείται "αντι-μαγικό" φυτό, ιδιαίτερα πρός τις μάγισσες που δεν μπορούσαν ούτε να το υποφέρουν. Ο Οδυσσέας στην Οδύσσεια (βιβλ. 10 στίχος 304-6) το χρησιμοποίησε για να προστατέψει τον εαυτό του και τους άνδρες του απο τα ξόρκια της μάγισσας Κίρκης. Οι παλιοί θεωρούσαν ότι ο απήγανος ήταν πανάκεια για όλες τις ασθένειες. Τα φύλλα του αποτέλεσαν το μοντέλο για το σχέδιο των σπαθιών στη τράπουλα. Με τα κλαδάκια του οι Καθολικοί παπάδες έραιναν αγιασμό στους πιστούς.

Χρησιμοποιείτο κατά τους αρχαίους χρόνους σε Ελληνικές και Ρωμαϊκές συνταγές, όμως επειδή η ελαφρά πικράδα του δεν συμβαδίζει με τις μοντέρνες Ευρωπαϊκές κουζίνες, δεν συμπεριλαμβάνεται. Αντίθετα συνεχίζει να χρησιμοποιείται σε πιάτα της Β. Αφρικης.

Μαγειρική
Ο απήγανος έχει πικάντικη γεύση, λίγο πικρή. Χρησιμοποιείται προσεκτικά στις σαλάτες, τα όσπρια, τα μανιτάρια και τα ψάρια. Είναι ένα κλασσικό συστατικό για το ποτό "γκράπα"(βλέπε ορισμό).


Herb-of-Grace, Common Rue - Ruta graveolens - Family Rutaceae

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου